Programma januari – maart

10 januari 2019

Capharnaüm

Nadine Labaki

Libanon/VS – 2018

In de rechtbank staat Zain, een 12-jarige jongen, voor de rechter. Op de vraag van de rechter: “ Waarom klaag je je ouders aan?”, antwoord Zain: “Omdat ze me op de wereld gezet hebben!”.

Capharnaüm vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van dit kind op zoek naar zijn identiteit en dat rebelleert tegen het leven dat hem opgelegd wordt.

Bij  de ontwapenende eenvoud waarmee Labaki dit schrijnend verhaal vertelt zal niemand onbewogen blijven.

Lees meer

 

         24 januari 2019

      Shoplifters

                 Hirakuzo Kore-Eda

Japan – 2018

Na een geslaagd tourtje winkeldiefstallen vinden Osamu en zijn zoon op straat een klein meisje. In eerste instantie aarzelt hij om het kind voor de nacht mee naar huis te nemen, maar Osamu’s vrouw stemt ermee in om voor haar te zorgen. Zeker als ze begrijpt dat haar ouders haar mishandelen. Ondanks hun armoede, en klusjes die hun magere lonen aanvullen, lijken de leden van deze familie gelukkig te zijn – totdat een incident op brute wijze hun geheimen onthult.

Na een zijsprongetje naar een politie- en rechtbankverhaal keert Kore-Eda terug naar zijn geliefkoosde thematiek van de familie.  Zoals steeds bij deze cineast is de film wars van elke overdreven sentimentaliteit.

Uit FilmMagie:

“Mededogen en stelen om te overleven vormen de pijlers van een ambigu en delicaat portret van een familie die slechts schijnbaar een klassieke familie is.”

Lees meer

07 februari 2019

Benzinho (Loveling)

Gustavo Pizzi

Brazilië/Urugua/Duitsland – 2018

Irene woont met haar man en vier zonen even buiten Rio de Janeiro. Hun chaotische maar warme huishouden raakt overstuur wanneer haar oudste zoon naar het buitenland wil vertrekken. Tot overmaat van ramp strooien bureaucratisch gedoe, het hortende huwelijke van haar zus en de drukte van drie andere koters roet in het eten. Maar Irene, hoewel verdrietig en wanhopig is ook trots.

Dit mooie familieportret wordt op een zeer filmische wijze weergegeven met oog voor herkenbare, echte mensen en hun levensomstandigheden, geen kartonnen ‘film’personages.

Lees meer

 

 21 februari 2019

           Au bout des doigts

 Ludovic Bernard

Frankrijk – 2018

Muziek is een geheime passie van Mathieu Malinski, een onderwerp waar hij het niet over praat met zijn vrienden wanneer ze in de banlieue rondhangen. Nadat een van de kleine inbraken waar hij zich mee bezig houdt, verkeerd loopt, moet hij de gevangenis in. Pierre Geithner, directeur van het Nationale Conservatorium van Muziek, weet hem uit de cel te krijgen, in ruil voor een werkstraf. Maar Pierre heeft een ander plan in gedachten… Hij ziet in Mathieu een toekomstige grote pianist en schrijft hem in voor een nationale pianowedstrijd. Mathieu komt een nieuwe wereld binnen, waarvan hij de codes negeert, volgt les bij de compromisloze ‘gravin’ en ontmoet Anna, op wie hij verliefd wordt. Om te slagen in deze wedstrijd waarvan voor hen

allemaal veel afhangt, zullen Mathieu, Pierre en de gravin moeten leren hun vooroordelen te overwinnen …

Wie houdt van pianomuziek komt bij deze film ook zeker aan zijn trekken. Au bout des doigts is een positief ingestelde film die bereid is het beste in de mens te zien.

14 maart 2019

Sweet country

Warwick Thornton

Australië – 2017

‘Sweet Country’ speelt zich af in Australië eind jaren 1920 en is gebaseerd op waargebeurde feiten. De Aboriginal Sam werkt op het veld bij de goedhartige predikant Fred Smith. Hij wordt uitgeleend aan de opvliegende en verbitterde ex-militair Harry March, die hulp nodig heeft om zijn buitenpost te renoveren. De relatie tussen Sam en Harry verslechtert, en escaleert uiteindelijk in een schietpartij, waarbij Sam Harry uit zelfverdediging doodschiet.

Omdat hij weinig vertrouwen heeft in een eerlijk proces, vlucht Sam met zijn zwangere vrouw Lizzie de uitgestrekte, levensgevaarlijke Australische wildernis in. Een meedogenloze klopjacht wordt opgezet onder leiding van sergeant Fletcher.

Boeiende film die de houding van de blanke kolonisten tegenover de Australische Aboriginals centraal stelt. Menselijk en zonder franje gemaakt, is dit een aangrijpend filmdocument.

Lees meer 

 

             28 maart 2019

                      BlacKkKlansman

    Spike Lee

VS – 2018

BlacKkKlansman is gebaseerd op het leven van Ron Stallworth. Deze politieman uit Colorado Springs slaagde er als eerste Afro-Amerikaanse agent in om te infiltreren in de Ku Klux Klan. Detective Stallworth en zijn partner Flip Zimmerman wisten tot in de hoogste kringen van de KKK binnen te dringen. Hun doel was de plannen van deze extremistische te dwarsbomen.

Dit is vintage Spike Lee. Lee is opnieuw in grote doen en brengt een film die vooral in het begin wat humoristisch is, maar nooit een komedie wordt. Daarvoor is Lee te veel betrokken bij zijn onderwerp. De eindbeelden tonen ons de ingehouden woede van Lee wanneer hij aantoont dat de rassenproblematiek nog steeds heel actueel is in de VS en hij via pakkende beelden de link legt met het heden.

Lees meer