Programma sept. – dec.

Donderdag 13 september 2018

The Florida project

Sean Baker

VS – 2017

De 6-jarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. De zomervakantie is net begonnen en Moonee vult haar dagen door samen met haar vriendjes het terrein te verkennen en kattenkwaad uit te halen. Haar 22-jarige moeder doet ondertussen haar best om zo goed ze kan voor haar te zorgen, maar wil ondertussen als twintiger ook gewoon wat lol kunnen beleven. Daarbij redt Moonee zich verder prima. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden, totdat het echte leven Halley inhaalt en ze de harde realiteit onder ogen moet komen. The Florida project is een aangename, prettige film die een blik werpt op een sociaal achtergesteld milieu en de kinderen die daar opgroeien.
Gevoelig maar niet over sentimenteel.
 Lees meer

Donderdag 27 september 2018

Lucky

John Carroll Lynch

VS – 2017

Lucky is een 90-jarige eenzame cowboy. Hij rookt, lost kruiswoordraadsels op en dwaalt rond in een stadje ergens in het midden van de woestijn. Hij brengt zijn dagen door met het veranderen van de wereld in zijn lokale stamcafé. Hij rebelleert tegen alles en vooral tegen het verstrijken van de tijd. Zeer mooi, diepmenselijk en ingetogen portret van een oude man die terugblikt op zijn leven, maar toch vooral vooruit blijft kijken.
Lees meer

Donderdag 11 oktober 2018

Disobedience   

Sebastien Lelio

UK – Ireland – USA- 2017

Wanneer haar vader sterft, keert Ronit Khruska terug naar de orthodox-joodse gemeenschap die ze tientallen jaren eerder de rug toekeerde.
Ronit wordt geconfronteerd met de vijandigheid van leden van de gemeenschap, met uitzondering van haar jeugdvriend Dovid, die blij is met haar terugkeer. Tot haar ontsteltenis is hij gehuwd met Esti, waar ze vroeger stiekem verliefd op was. Maar de passie tussen de vrouwen, die nooit gedoofd leek te zijn, laait weer hoog op… Een sterke film die door zijn situering in een joods orthodox milieu een extra interesse wekt. Toch vermijdt de film een exotisch tintje te geven aan het geschetste milieu. Een mooi psychologisch portret.
Lees meer

Donderdag 25 oktober 2018

In samenwerking met 11.11.11

Une saison en France

Mahamet-Saleh Haroun

Frankrijk – 2017

Abbas, is met zijn familie het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek ontvlucht om in Frankrijk een nieuw bestaan op te bouwen. In zijn thuisland had hij een gerespecteerde baan als docent Frans. Tijdens de vlucht verloor Abbas zijn vrouw, en nu doet hij er alles aan om voor zijn gezin te zorgen. Dat lukt echter moeizaam met slecht betaalde baantjes en zonder vaste woonplek. Steeds komt het gezin weer op straat te staan. Abbas krijgt een relatie met een Franse vrouw die hem en zijn kinderen onderdak aanbiedt. Zijn ze nu eindelijk veilig? Hoewel de film een zekere sentimentaliteit niet schuwt, wordt het toch geen melodrama. Niet meteen een groot meesterwerk, maar wel een menselijke film die een zeer actueel thema aansnijdt.
Lees meer

Woensdag 07 november 2018

Finding your feet

Richard Loncraine

UK – 2017

Wanneer ‘Lady’ Sandra Abbott erachter komt dat haar echtgenoot na een huwelijk van veertig jaar een verhouding heeft met haar beste vriendin, besluit ze bij haar oudere zus in te trekken. Sandra zou niet meer kunnen verschillen van de openhartige, volop datende, vrijgevochten Bif, die in een huurflatje woont. Maar die verandering van omgeving is misschien wel juist wat ze
nodig heeft. Tegen haar zin in neemt Bif Sandra mee naar haar danslessen, waar ze Bifs vrienden leert kennen: een kleurrijke en energieke groep leeftijdgenoten die Sandra laat zien dat het leven pas begint op je 60ste. En dat een scheiding je leven een frisse start kan geven… Finding your feet is een feel-good film die het publiek weet te charmeren.
Lees meer

Donderdag 22 november 2018

The death of Stalin

Armando Lannucci

Fr. – UK – B – Canada – 2017

Een Britse satire over de dagen vóór de begrafenis van de vadertje Stalin. Dagen die een sardonisch licht werpen op alle waanzin, verdorvenheid en onmenselijkheid van zijn dictatoriale regime. En het is allemaal gebaseerd op echte gebeurtenissen.
Lees meer

Donderdag 06 december  2018

Lean on Pete

Andrew Haigh

UK – 2017

De introverte tiener Charley kent weinig vastigheid, zijn moeder is niet in beeld en zijn vader heeft al moeite genoeg zijn eigen leven op de rails te houden. Charley krijgt een baantje bij de nukkige paardenmenner Del Montgomery. Met hem en jockey Bonnie reist hij langs paardenraces in stoffige stadjes. Charley krijgt een band met het paard ‘Lean on Pete’, maar als Pete onvoldoende presteert en verkocht dreigt te worden, neemt Charley een eigenzinnige beslissing.
Dit is een sympathieke road movie waarin Haigh toch een optimistische noot brengt. De hoofdpersonages worden herkenbaar getekend en uitstekend neergezet tegen een achtergrond van prachtige landschappen.
Lees meer

Donderdag 20 december 2018

Bitter flowers

Olivier Meys

B – Fr – Zw – China – 2017

Bitter Flowers geeft een waarheidsgetrouw beeld van de eigentijdse Chinese cultuur weer. Olivier Meys kaart in zijn eerste langspeelfilm een thema aan waarvan weinig bekend is bij ons. Lina, een jonge ambitieuze vrouw, laat haar man en zoontje achter in China om in Parijs te proberen hen van een betere toekomst te verzekeren. Maar eenmaal aangekomen in Europa verloopt niets zoals voorzien en verzinkt Lina steeds dieper in een web van leugens om haar droom staande te houden.
Lees meer